Matavfall är allt som blir över och inte kan ätas, när du lagat eller ätit mat. Enkelt eller hur? Okej, när vi lärt oss det kan vi lägga till blomblad, kaffefilter med sump, tepåsar och lite hushållspapper. Men inte mer.
Skal, rens och kärnor från grönsaker, rotfrukter och frukt
Kaffesump och kaffefilter
Tesump och tepåsar
Äggskal
Skal från skaldjur
Oätbara matrester
Rens och mindre ben från kött, fisk och fågel
Blommor och blad (inte jord)
Kattsand och hundbajspåsar
Cigaretter, fimpar och snus
Grenar och kvistar
Plastpåsar och matförpackningar
Innehåll från dammsugarpåsar
Ha hellre för lite än för mycket matavfall i påsen. Och fyll aldrig påsen med så mycket matavfall att den blir svår att stänga.
Varje påse räknas. Genom att sortera ditt matavfall kan dina potatisskal, äppelskruttar och matrester förvandlas till klimatsmart biogödsel och miljövänlig biogas. Så glöm ursäkterna och bidra till att rädda jorden.
Det finns alltid plats för en påse. Och varje påse gör skillnad: matavfallet från ett hushåll med fyra personer kan producera biogas som räcker för att köra en personbil 12 kilometer i veckan.
1 000 bananskal kan ge biogas som räcker till att köra 75 km med en vanlig personbil.
Det uppstår matavfall i nästan alla hem och det är inte mycket som behövs.
Det räcker med ett enda kilo matavfall som rötas till biogas för att koldioxidutsläppen ska minska med 0,3 kg jämfört med om vi använder fossila bränslen.
Lägg lite hushållspapper i botten av påsen och se till att matresterna inte är alltför blöta när du slänger dem. Rätt hållare för påsen är också A och O. Det finns särskilda hållare som är speciellt utformade för påsen, med hål som tillför luft vilken gör att påsen kan andas. Saknar du hållare så kan du kontakta din kommun eller fastighetsägare.